Over Zjkln

Aanvankelijk hakte ik beelden uit steen, met als belangrijkste inspiratie de vormen die in mijn hoofd opkwamen. Het formaat van de beelden werd beperkt door het gewicht van de stenen, die ik op mijn bok moest kunnen tillen. Stenen beelden vormen nog steeds een grondtoon in mijn werk en zijn voor mij een vorm van expressie.

 In 2012 betrok ik mijn huidige atelier, op het platteland in Drenthe. De ruimte daar had een directe weerslag op mijn werk. De beelden werden groter en ik ging andere materialen toepassen. Concept, beschikbaar materiaal en mijn omgeving werden belangrijke inspiratiebronnen. De beelden die zo ontstaan, zijn een vorm van communicatie.

 Tegenwoordig maak ik ruimtelijke kunst, van zo klein dat het de palm van je hand past tot landschappelijk. Om inspiratie zit ik nooit verlegen, ideeën komen sneller in me op dan ik ze ooit zal kunnen uitvoeren.

Zjkln en pauw

Mijn werkwijze is een combinatie van intuïtief en rationeel, dat wil zeggen, met een vooropgezet plan, en mijn stijl gestileerd figuratief tot abstract. Stilering is voor mij een manier om de kern te vinden van wat ik wil tonen. Tegenwoordig gebruik ik alle mogelijke materialen, van steen en hout tot glas en oude gebruiksvoorwerpen. In steen werk ik graag met transparante soorten als albast, marmer en seleniet. Vanwege de wisselende materialen blijf ik me ook op vlak van techniek ontwikkelen.

Mijlpalen:

  • 2013 - "De 4de dimensie", geïnspireerd op de rivier de Berkel, wordt bekroond met de eerste prijs in de wedstrijd "Waterkunst" in Lochem.
  • 2014 - In de raadzaal van het gemeentehuis in Zuidwolde wordt het beeld van koning Willem Alexander onthuld dat ik in opdracht van gemeente De Wolden heb gemaakt.
  • 2016 - Bij de Drents-provinciale tentoonstelling "Landschap in mijn hoofd" worden mijn werken IJsel en Zonsopkomst in de anonieme beoordeling door een vakjury beide in de toptien geplaatst.
  • 2016 - Tijdens de masterclass-expositie van "Landschap in mijn hoofd" kennen de bezoekers mij de Publieksprijs toe.

Commentaren van bezoekers:

  • “In uw werk zie ik ambachtelijk vakmanschap, functionele creativiteit en wijsheid.”
  • "U hebt mij door uw ogen laten kijken."
  • “Uw komst is een aanwinst voor onze omgeving.”
  • "Wat een adembenemend mooie kunstwerken en dito website! Ik ben er eens goed voor gaan zitten en heb me vol overgave laten overdonderen. Jouw vakmanschap is meesterschap hoor!"

Lidmaatschappen: